Всеки от нас си представя, че ако отиде при специалист, той ще реши всички проблеми – панацея – в случая ще използваме тази „вселечителка“ от древногръцката митология, за да онагледим начинът ни на мислене. Знаете, че винаги имаме избор. Винаги имаме избор дали да задълбаем в негатива или да обърнем ситуацията и да извлечем позитива от нея. Очакваме, че специалист, дали ще е лекар, логопед, учител или някой друг – без значение – ще бъде панацея и ще реши даден проблем с един замах. В повечето случаи, обаче, е необходимо работата да бъде и от двете страни. Ако да кажем, сме нехайни по отношение на денталната хигиена, няма как с едно посещение, зъболекарят да оправи проблеми, които сме трупали с години. Или да вземем личните отношения – ако сме загърбили семейството си и сме спрели да работим за взаимоотношенията, няма как терапевтът за един астрономически час да възстанови тази така важна връзка. Някой ще си каже: Ами да, но за какво плащам? Защо е нужно и аз да полагам усилия – нали за това е този професионалист – да решава проблеми… И така, за съжаление, затваряме кръга и не можем да излезем от него.  Да се върнем на говорните проблеми и евентуална ситуация с нашето дете. В случай, че решите да заведете малчугана на логопед и получите упражнения за вкъщи, приемете го като възможност да прекарвате повече време заедно и да имате едно планирано забавление повече в семейството. Вечер, преди да седнете на масата… или сутрин след миенето на зъбките. Системната работа и упражненията са ефективни във всяка област. Трупаме опит и с времето става по-лесно, също така разширяваме кръга на знанията си. Децата имат нужда от режим, тъй като така по-лесно свикват, че имат както време за себе си, така и задължения – това им помага да станат по-отговорни и да полагат усилия за нещата, които правят.
Валентина Кисьова – Логопед и Управител на „Логос ВСК“ – дава повече по темата: Защо трябва да правим упражнения вкъщи?

Защо трябва да правим упражнения вкъщи?
Защото успехът на корекционната работа до голяма степен се определя от системната и постоянна работа, която продължава вкъщи. Само с редовно изпълнявани упражнения може да постигнете положителна динамика. Само със системна работа на логопед и родител ще се научи вашето дете да използва по-бързо проблемния звук в самостоятелната реч и ще намали граматическите грешки. Семейството и детската градина трябва да работят заедно, защото и най-добрият логопед не може да се справи сам с нарушението на говора! Не е лесно на родителя да организира детето вкъщи. Необходимо е да отдели от вечерното време, което е запазено за домакински задължения. Взема се и от времето за игра или гледането на телевизия на детето. Идва въпросът: „Как да накарам моето дете да прави упражнения?“ Вие най-добре знаете как. Вие най-добре познавате вашето дете. Поговорете с него. Обяснете му важността на упражненията. Мотивирайте го, като активирате неговия състезателен дух и амбиция. Удовлетворението идва от успеха на положеното усилие. Домашното има и друг положителен момент: става част от ежедневието, детето свиква със системните уроци, организира се само, става отговорно към нещата които върши. Не се плашете от упражненията. Те могат да са забавни. Заставате пред огледалото и ……….може да сте актьори, или тв водещи, или детето да е вашия терапевт. Ако детето ви трудно се концентрира, дайте му пластилин или любима играчка в ръцете. Не забравяйте, че е дете и това за него е „работа“. Правете ги на порции: петък вечер, събота и неделя следобед. Ако нямате нова задача, повторете стара. Хвалете детето за всяко постижение, независимо колко малко е то. Помогнете, но не вършете работата вместо детето. Всички задачи, които се дават за вкъщи, се базират на материала от отделни уроци на логопеда.
 Възрастният чете упражненията, дадени от логопеда. Детето ги изпълнява устно. Когато детето започне да усеща промените, то само ще подсеща своя родител. Често чувам: „Госпожо, аз казвам на мама, ама тя забравя. Скарайте ѝ се!“. Трябва да изпълнявате домашните си 15-20 мин. По възможност всеки ден, като прекъсвате за физически упражнения. Не допускайте детето ви да се отегчи или измори много. На него му е трудно и това може да го демотивира. В началото на всеки урок, 5-7 мин. правете артикулационни упражнения пред огледалото. Артикулационна гимнастика: първо обща, предназначена да активира гласовия апарат, да укрепи мускулите му, след това – специална, „поетапна“, за липсващия или проблемен звук. Тези упражнения се правят пред огледало, за да може детето да се вижда и да има визуален контрол. Впоследствие към гимнастиката се добавят упражнения за консолидиране на звука в срички, думи, фрази и свободната реч. Задачи за развитие на фонематичния слух и уменията за анализ и синтез на звука. Задачи за формиране на сричковата структура на думата. Задачи насочени към автоматизиране на зададените звукове в речта на детето.

Бъдете търпеливи, участвайте с интерес!